UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Banja Luka

Banja Luka je 15. vijeka bila je Vrbaski/Vrbaški Grad. To je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini. Prema novijim procjenama ima oko 227.000 stanovnika. Ona  je središte Bosanske Krajine, regije na sjeverozapadu BiH. Grad leži s obje strane rijeke Vrbas. Vrbas teče sredinom grada i na gradskom području prima pritoke: Suturliju, Crkvenu i Vrbanju. Središnji dio grada leži na nadmorskoj visini od 163 m, okružen tercijarnim brežuljcima. Okolina ovog prelijepog grada bogata je raznovrsnom šumskom divljači, a rijeke ribom, što je doprinijelo razvoju lova i ribolova. Znamenitosti grada: Zgrada Gradske palate i Banskog dvora, Tvrđava Kastel, Džamija Ferhadija, Muzej savremene umjetnosti, Narodno pozorište, Hipotekarna banka, Gospodska ulica, Banj brdo (nekada Šehitluci), Trešnjik,  Spomenik Petru Kočiću, Saborna pravoslavna crkva.

Banja Luka se najbolje vidi sa brda Šibovi koje se nalazi na jugozapadnoj strani grada, na 383m nadmorske visine. Na Šibovima se nalazi Planinarski dom, uređena mjesta za piknik kao i nekoliko pješačkih staza. Jedna od najpoznatijih ovakvih staza je i Banjalučka transverzala.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak https://razglednica.ba/razglednice-banja-luke/

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Galerija fotografija

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak