UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Blagaj – Herceg Šćepanov grad

Stjepangrad, Blagajska utvrda ili Bona je srednjovjekovna utvrda antičkih korijena u Hercegovini, kod Blagaja, općina Mostar. Jedan je od posebno vrijednih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Nažalost, danas je u dosta ruševnom stanju, ali urađeno je nekoliko projekata konzervacije i restauracije njenih zidina. Sagrađen je na najistaknutijem mjestu visokog i teško pristupačnog krškog brda Hum 266 metara iznad izvora rijeke Bune.

Historija Stjepangrada, ukratko…

Historijski izvori ga spominju kao teritorijalnu cjelinu koja je odvojena od naselja Blagaj. Ilirsko pleme Daorsi ovdje je sagradilo utvrdu. Rimljani su na ovom mjestu sagradili castrum. U 10. vijeku na ruševinama starih rimskih zidina razvio se grad koji je bio središnje mjesto Humske zemlje. Dva grada, Bona i Hum se spominju u pisanim izvorima o gradovima Zahumljana. Poticu iz “Spisa o narodima” bizantijskog cara i pisca Konstantina Porfirogenita izmedu 948. i 952. godine. Stjepangrad je nastao na toj utvrdi iz kasne antike. Ovo su dokazi bogate historije ovog podrucja.

Današnji izgled Herceg Šćepanovog grada

Tvrđava se sastoji iz dva dijela. Prema nekim izvorima dolazi se do zakljucka da podjela napravljena u ranom srednjem vijeku. Prvo utvrdenje je nastalo za vrijeme srednjevjekovne bosanske države. Unutar zidova se vide krajnji ostaci raznih gradevina: stražarnica, ambara, pekare, barutane, a konstatovane su i 4 čatrnje. Unutrašnji, branjeni, prostor je relativno male površine od oko 1700 m2. Na sjeveroistočnom vrhu su ostaci rimskog ili kasnoantičkog utvrđenja/osmatračnice poznatog pod nazivom Mala gradina. Na jugoistocnom vrhu se raspoznaju konture prapovijesne gradine. Na jugozapadnom vrhu su ostaci današnjeg Stjepan-grada, srednjovjekovnog, odnosno grada iz osmanskog perioda.
Stjepangrad/Hercegšćepanov grad bio je grad hercega Stjepana Vukčića Kosače, po njemu je i dobio ime.
Stjepan Vukčić Kosača (1404–1466) rođen je kao plemić bosanski iz porodice Kosača, vojvoda Hercegovine, gospodar Zahumlja, Primorja i herceg od Svetog Save.

Tu je rođena, kako se u narodu tradicionalno naziva, posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača-Kotromanić.

Stjepan grad je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Još mnogo zanimljivih fotografija/razglednica iz BiH pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar