UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Divič – Zvorničko jezero

Ovih dana posjetili smo, biser Bosne i Hercegovine, naselje Divič i Zvorničko jezero, koji su nedovoljno iskorišten turistički potencijal. Naselje Divič kod Zvornika, smješteno na obali Zvorničkog jezera, jedno je od najljepših naselja u našoj zemlji.

Samo rijetki građani koji posjećuju Zvornik, Bratunac ili Srebrenicu, nisu posjetili ovo interesantno naselje. Divič je udaljen svega nekoliko kilometara od centra Zvornika. Kada se gleda sa tvrđave na Kula Gradu ili neke druge uzvisine vidi se da je poluotok. Stari grad Zvornik, utvrđenje, sagrađen je na teško pristupačnom planinskom masivu Mlađevcu. Poluotok je nastao izgradnjom hidroelektrane na Drini.

Zvorničko jezero je prva vještačka akumulacija na rijeci Drini. Hidroelektrana Zvornik početa je sa izgradnjom 1948. godine, a jezerski bazen napunjen je vodom 1955. godine. Dugo je 25 kilometara.

U vrijeme velikih minusa jezero zaledi što kreira bajkovite prizore. Iako se čini debela, ova ledena kora, je jako krhka i lomljiva te se savjetuje svima da ne prilaze površini, a posebno da se penju na istu.

Pored jezera nalazi se veliki broj vikendica, kamp kućica i drugih ugostiteljskih objekata, a jezero je pogodno za ribolov, sport i rekreaciju. Zvorničko jezero se smatra jednim od najpogodnijih za kajak i kanu i organizaciju velikih takmičenja u sportovima na vodi u Bosni i Hercegovini i regionu. Često je domaćin značajnih državnih i međunarodnih takmičenja u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

Nemoguće je nespomenuti Kajak kanu rafting klub “Drina” Zvornik – Divič čiji je predsjednik i trener gospodin Mustafa Tuhčić. Od 1994. godine do danas prvi je čovjek ovog sportskog kolektiva i svakako najzaslužniji što je ovaj klub jedan od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini.

Ako se pitate gdje na pecanje i izlet naravno odgovor je vec tu. Jezero je veoma bogato ribom: som, štuka, smuđ,mladica, šaran, amur, deverika, klen, bucov, a priroda izuzetna lijepa i mirna.

S obzirom da je Drina granica sa susjednom državom Srbijom, na fotografijama se vide i dijelovi ove države.

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Galerija fotografija i galerija od 360 stepeni

Zvorničko jezero

Zvorničko jezero
Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak