UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Dukatareva džamija – Livno

Džamija Hadži Ahmeta Dukatara, Dukatareva džamija ili Glavica džamija je smještena u povijesnoj jezgri starog Livna. Džamija se službeno zove po Hadži-Ahmetu Dukataru, a njeno drugo ime Glavica džamija.To ime je dobila jer je izgrađena na prirodnoj glavici čije se tri strane spuštaju prema rijeci Bistrici. Cijeli historijski kompleks nalazi se na posebnoj uzvisini u sklopu brda Bašajkovac. Ona je jedan od najprepoznatljivijih objekata osmanske gradnje i arhitekture u livanjskom kraju. Izgrađena je između 1562. i 1574. godine po dolasku Osmanlija. Unutar kompleksa Dukatarove džamije smješteni su još sahat kula, abdesthana, gasulhana. Livanjska sahat-kula se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Arhitektura

Dukatareva džamija, kao i sve ostale potkupolne džamije u Livnu, svojom veličinom i značajem ne spada u red carskih i vezirskih džamija. Tog tipa se susreću i u Sarajevu, Banja Luci, Travniku ili Mostaru. Zajednička karakteristika svih njih, pa tako i Glavice je da za svoje vrijeme djeluju arhaično. SvojIm arhitektonskim izrazom, prije svega zbijenošću elemenata, visokom kupolom i niskim minaretom, podsjećaju na prve osmanske potkupolne džamije iz 14. stoljeća. To indicira da njihovi graditelji ne pripadaju znamenitoj graditeljskoj školi Mimara Sinana, prevladavajućoj u drugoj polovici 16. stoljeća. Po svemu sudeći su u pitanju domaći graditelji koji su usvojili stilske elemente, no nisu dostigli majstorstvo suvremenih osmanskih neimara. Drugi veoma važan element livanjska orkanska bura, zbog koje su proporcije građevine, posebno minareta, takve da mogu izdržati udare vjetra.

Ona u svojim temeljima čuva brojna stoljeća burne livanjske historije, od ranokršćanske rimske bazilike preko ostataka crkve sv. Luke. Rapko Orman, poznati livanjski pjesnik i prozaist u svojoj knjizi “Blago pod kupolom” o Glavici kaže: “Stoljećima je po njoj prepoznatljiv grad, vjekovima sija među simbolima.” Na ovom mjestu se čuje huk izvora rijeke Bistrice, Duman. Svakog putnika kojeg put dovede u livanjski kraj neće ostaviti ravnodušnog na ovu ljepotu i šarm.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte u našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

U nastavku pogledajte galeriju fotografija i uživajte u virtuelnoj šetnji u formi od 360 stepeni

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar