UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Duman, izvor rijeke Bistrice u Livnu

Duman izvor rijeke Bistrice u gradu Livnu. Nalazi se ispod kraških strmih stijena Crvenice. Ime Duman možda potiče od turske riječi duman koja znači dim ili magla. Dim od kapljica vode, odnosno vodena zavjesa. Takođe je moguće da naziv potiče od praslavenske riječi duman što znači duboka kotlina.

Za Duman se pretpostavlja da je kolijevka života na području grada Livna. Mjesto gdje je ili u čijoj je neposrednoj blizini podignuta stara srednjovjekovna utvrda Bistrički grad. Po izgledu i ljepoti predstavlja spomenik prirode. Obzirom da rijeka izvire iz pećine jako podsjeća na izvor rijeke Bune kod Mostara. Ljeti ga karakteriše ugodna ljetna svježina, zbog čega ga generacije Livnjaka od davnina do danas koriste i kao mjesto za izlete. Za vrijeme velikog vodostaja tokom zimskih mjeseci pokatkad je vidljiva vodena zavjesa od kapljica vode. U okolini Livna arheološka iskopavanja su otkrila ostatke ljudskih naseobina starih preko 4000 godina. Mnoga nalazišta su upravo u pećini Duman iz kojeg izvire  Bistrica. Snaga vode iz izvora je pogodno mjesto za gradnju mlinova. U samoj blizini izvora sagrađen je kameni most iz vremena Turaka.

U mjesecu julu 1960. godine, za svoga posjeta starom Hlivnu, poznati osmanlijski putopisac Evlija Čelebija donosi jedan kraki opis sa puno oduševljenja o kupanju livanjskih mladića u Dumanu. On glasi: “Pred pećinom iz koje izvire ova bistra voda postoji veliki bazen (havz) od dest kvadratnih aršina. Svi mladići ovog šehera ulaze u ovaj bistri bazen kao vile i plivaju vješto kao ribe. Na ovom čistom bazenu postoji natpis. Iznad bazena na stijeni koja kao da se s nebom spaja, uspeli su se pomoću ljestava savršeni majstori i na jednom četvorougaonom bijelom mramoru izgravirali, uklesali i pismom dželi-sulus napisali taj natpis, a zatim su ovaj mramor lijepo obojili. Ali pošto natpis stoji jako visoko, bilo ga je teško pročitati. Ja sam, siromašni putnik, uspio da ga pročitam pomoću durbina. U blizini ovog natpisa ima još natpisa na latinskom i grčkom jeziku.”

U oku malog čovjeka…

  Ovaj izvor, poznat već stotinama godina, je veoma vrijedan geomorfološki spomenik prirode. Duman, izvor rijeke Bistrice, ta tajanstvenost i ljepota ovog mjesta svakog posjetioca ostavlja bez riječi. Obgrljen strmim stijenama kao da je čuvan od radoznalog oka posjetioca ili pak zuba vremena.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz BiH pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Foto galerija i uživajte u virtuelnoj šetnji u formi od 360 stepeni.

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar