UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Farma Milo Selo

Na obroncima planine Ozren u savršenom skladu prirode prostire se Farma Milo Selo koje nudi izuzetno zanimljiv sadržaj za svakog gosta.

Slučajnost ili namjera, kako god, ispratih ljeto I poželjeh dobrodošlicu jeseni posjetom u Farmi Milo Selo. Tu je priroda, zelenilo, plavo nebo, čistoća krajolika nekako drugačija, ljepša. Vreo dan, na leđima ruksak, u ruci kamera, a u mislima pitanja kako obići cijelu farmu, izletište, plantaže, staklenike a ne propustiti ni detaljčić, nemoguće. No, prelijepo uredjeno Milo Selo ubrzo baci u drugi plan i kameru i sva pitanja sebi unaprijed postavljena. Sa neskrivenim oduševljenjem počeh da istražujem.

Izletište sa šadrvanima

Krenusmo od izletišta. Na prostranoj livadi uz potočić ukazaše se šadrvani, osjenčeni šarama vinove loze. Pored njih kamini I mjesta pripremljena za roštiljanje kao jamac da niko nece ostati gladan. U sjeni drveća česma od kamena na kojoj se osvježismo. Mali šadrvančić mami da udjem, ali ne, jer namjenjen je za mališane, kao i drvene ljuljaške. Pomislih, ostaću ovdje cio dan, ali preko potočića mostić vodi preko. U par koračića nađosmo se na drugoj strani. Tu nas dočeka veliki svježe pokošen stadion. Golovi prazni, a mi imamo još mnogo toga za obići i otkriti. Do kapije isprati nas red drvenih stolova i klupa smještenih u hladovini.

Putem nastavljamo dalje, naravno pješke, udišemo svježinu, divimo se prirodi. Sa strane, uz put nailazimo na plastenike. Naravno, zavirismo u svaki. Tek sad je doživljaj, sve rodilo, od paradajza, paprika, patlidžana, krastavaca, feferonki, cherry paradajza. Iza plastenika je i uzgoj na otvorenom. Saznajemo od domaćina da svako ko želi pazariti može sam sebi nabrati. Već zamislih mnoštvo dječice kako beru umazanih obraza od paradajza.

Na farmi

Još malo šetnje i stižemo u farmu gdje nas dočeka parola: ”Niko nije ovdje svratio a da nije probao bar neke od poizvoda Farme Milo Selo. Tako se pred nama nadje sok od zove, a potom i nekoliko vrsta kozijeg sira, te uz to i prelijepo uređen ambijent malo predahnusmo. U razgovoru saznasmo da nije to sve. Kozije mlijeko uz minimalnu obradu, sirutka, jogurt bez aditiva je također u ponudi.

Udjoh i u štalu, čista, uredna, prozračna, nevjerovatno. Koze, te korisne i živahne životinje su na ispaši na čistim livadama ovog kraja.

Ima toga još, mnogo, mnogo. Voćnjaci autohtone jabuke, malinjaci, kupine, brusnice, aronija. To su mjesta na kojima se može našim mališanima pokazati kako se uzgaja voće i naravno dopustiti im da i sami uberu ono što im se sviđa.

Naravno i košnice su dio farme, te su tu i svi pčelinji proizvodi.

Dan je uveliko odmakao. Vraćamo se u gradsku vrevu, a ja se u mislima vraćam u Milo Selo. Jedan izuzetan dan, izlet, a još izuzetnije mjesto. Ponesoh sa sobom preko 500 fotografija, svježeg povrća, đema od šipka, pekmez, kozijeg sira, ali najviše predivnih utisaka.

Više i detaljnije pogledajte direktno na ovom sajtu https://www.miloselo.ba/

Od ovog predivnog mjesta nije daleko ni jezero Modrac.

S.P.

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar