UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Fotografije iz prošlosti Tuzle

Eldar 13. Aprila 2018.

Fotografije it prošlosti Tuzle

Tuzla nekada je nosila naziv Soli. Ona je jedno od najstarijih naselja u Europi s kontinuitetom življenja. Dokaz tome su i pronađeni ostaci starog naselja sojeničkog tipa iz vremena neolita. Prva pisana riječ o Tuzli potječe iz 950. godine. Te je godine bizantski povjesničar i car Konstantin VII. Porfirogenet u svom djelu «O upravljanju carstvom», izričito spomenuo Tuzlu kao grad, pod rimskim nazivom Salinae što znači grad soli. Sve fotografije iz prošlosti Tuzle su bogatstva vrijedne pogotovo zbog mnogih znamenitih građevina koje su srušene uslijed slijeganja iste koje je prouzrokovala eksploatacija soli.

Austro-ugarsko zaposjedanje donijelo je napredak Tuzli. Bogata nalazišta soli i prometno povezivanje željezničkom prugom do Doboja 1885. godine, razvilo je Tuzlu u jedno od najjačih rudarskih središta Bosne i Hercegovine. 1885. godine  je sagrađena prva solana u Simin Hanu.

Svaki grad, mjesto, kao i Tuzla nekada iz davne prošlosti nose zapisane i fotografisane karakteristike. Da to ne bi palo u zaborav treba pisati i objavljivati stare fotografije, a pogotovo i pisanu riječ. To ne vazi samo  za Tuzlu nego i za sve gradove i mjesta u BiH.

Mnoge znamenitosti su nestale, odnio ih zub vremena. Mnoge ulice i naselja dansa nose drugačije nazive. Mnogo je događaja i mnogo poznatih ličnosti obiljezilo postojanje nekog mjesta. Njihov značaj je jako bitan u današnjici.

O Tuzlanskom vremeplovu

U ovom slučaju nemoguće je ne spomenuti poznatog i uvazenog umjetnika Dragišu Trifkovića. Između ostalog bio je strastven skupljač različite foto–dokumentacije i pisane građe iz prošlosti Tuzle i njene okolice. Autor je pet knjiga sa nazivom “Tuzlanski vremeplov”. On po svom osnovnom opredjeljenju, nije historičar. Bio je  daleko više od običnog historičara svoga grada. Njega je interesovala svaka ulica, svaka kuća, svaka porodica, svaki čovjek iole vrijedan pažnje, bilo po zanimanju, ili po nečemu što je učinio u gradu bilo na kojem polju ljudske djelatnosti, ili po tome što upotpunjuje sliku minulog života, javnog ili privatnog. 

Pokušajmo pratiti i biljeziti sadašnjost Tuzle jer to će jednoga dana postati Tuzla nekada.

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak