UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Franjevački samostan Crkva sv. Petra i Pavla Livno

Franjevački samostan Crkva sv. Petra i Pavla u Livnu privlači pažnju mnogih domaćih i stranih turista.

Zahvaljujući fra Lovri Karauli isposlovana je bujuruldija (pismena zapovijed pašina, povelja) 1853. godine. Na na temelju nje i ferman (nalog) za gradnju crkve i samostana u Livnu. Gradnja je započeta 1854. godine. Sadašnji izgled crkva je dobila kad je dograđen sjeverni zvonik. Ugrađene su pločice i napravljen kor, ukrašena je zidnim i stropnim slikama i dekoracijama koje je naslikao Marco Antonini, 1906. godine. Tako je vanjski izgled crkve izgrađen u romantičkom stilu, a unutrašnjost završena u stilu Baroka.

Samostan, kao prvi na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine, počeo se graditi istovremeno s crkvom. 1858. godine. Fratri su se uselili u zapadni dio Godine 1859. redovnička kuća sagrađena u čast sv. Petra kanonski je ustanovljena i utemeljena kao samostan. 1864. godine dograđeno je i južno krilo samostana. Izgradnjom istočnog krila 1984. – 1985. godine samostan je dobio sadašnji izgled.

Od samog početka samostan je bio istaknuto kulturno središte. Bio je pod vodstvom franjevaca u samostanskim prostorijama gdje djelovala prva osnovna škola u Livnu. U ovom samostanu je jedno vrijeme bio bosanski novicijat i franjevačka teologija. Sada novicijat je uz male prekide još uvijek u ovom samostanu.

Interesantan i lijep detalj, naime, kada smo posjetili ovo zdanje bilo je u pripremi za vjenčanje što smo i zabilježili.

U nastavku uživajte u virtuelnoj šetnji u formi od 360 stepeni.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi:https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak: https://razglednica.ba/duman-izvor-rijeke-bistrice-livno/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar