UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Franjevački samostan i Crkva sv. Petra i Pavla – Livno

Razglednica.ba 2. Septembra 2018.

Zahvaljujući fra Lovri Karauli isposlovana je bujuruldija (pismena zapovijed pašina, povelja) 1853. godine, a na temelju nje i ferman (nalog) za gradnju crkve i samostana u Livnu. Gradnja je započeta 1854. godine. Sadašnji izgled crkva je dobila kad je dograđen sjeverni zvonik, ugrađene pločice i napravljen kor, ukrašena je zidnim i stropnim slikama i dekoracijama koje je naslikao Marco Antonini, 1906. godine. Tako je vanjski izgled crkve izgrađen u romantičkom stilu, a unutrašnjost završena u stilu Baroka.

Samostan, kao prvi na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine, počeo se graditi istovremeno s crkvom. 1858. godine fratri su se uselili u zapadni dio, a 1859. godine redovnička kuća sagrađena u čast sv. Petra kanonski je ustanovljena i utemeljena kao samostan. 1864. godine dograđeno je i južno krilo samostana, a izgradnjom istočnog krila 1984. – 1985. godine samostan je dobio sadašnji izgled.

Od samog početka samostan je bio istaknuto kulturno središte, pod vodstvom franjevaca u samostanskim prostorijama djelovala je prva osnovna škola u Livnu. U ovom samostanu je jedno vrijeme bio bosanski novicijat i franjevačka teologija, a novicijat je uz male prekide još uvijek u ovom samostanu.

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar