UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Gradačac, glavna kapija Husejnija džamije

Husejnija džamija je džamija u Gradačcu i proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Izgradio ju je Husein-kapetan Gradaščević 1826. godine i predstavlja njegov najveći arhitektonski doprinos. Nacionalni spomenik čine: džamija, abdesthana, biblioteka, harem sa nišanima i ulazne kapije. Džamija se nalazi nekih 40 do 50 metara izvan gradskih zidina Gradačačke tvrđave. Husein-kapetan Gradaščević — Zmaj od Bosne sagradio je sahat-kulu 1824 godine, zadnju građevinu ove vrste u Bosni i Hercegovini.

O glavnoj kapiji džamije na fotografiji..

Glavna kapija koja je sa sjeverozapadne strane urađena od kamena krečnjaka, od koga je napravljena i munara objekta. Sa lijeve i desne strane kapije nalaze se kameni dovratnici bez dekoracija, koji su završeni kapitelima. Nadvratnik kapije je izveden u formi polukružnog luka na čijoj je sredini, sa gornje strane, postavljen vertikalni istak. On prema obliku podsjeća na alem džamije. Na luku su izvedene bogate dekoracije koje se sastoje od ukupno 13 medaljona.  U njima su uklesane predstave cvijeća i vaza između kojih su naizmjenično poredane kružnice ispunjene geometrijskim motivima nebeskih tijela. U centralnom medaljonu se nalazi stilizovana predstava šestokrake zvijezde. Cijela kompozicija sa donje strane luka uokvirena je trakom. Širina kapije iznosi oko 2,30 metara, a njena visina je otprilike 2,40 metara. Kameni dovratnici, zajedno sa kapitelom, imaju širinu 35 cm i visinu oko 1,40 metara. Visina luka iznosi otprilike 45 cm. Natpisi na dvije kapije na sjeverozapadnoj i na sjeveroistočnoj strani kažu da ih je sagradio Osman-kapetan 1808. godine.
U džamijsko dvorište Husejnije džamije ulazi se kroz dvije kapije. Dotaknućemo se i sporedne kapije koja je, kako se pretpostavlja, služila kao ulaz za Husein-kapetana Gradaščevića. Ona se nalazi sa sjeveroistočne strane objekta. Pristup ovoj kapiji omogućen je stepeništem iz obližnjeg parka. Također je urađena od krečnjaka, a dekoracije su vrlo slične dekoracijama na glavnoj kapiji.
Cijeli kompleks je opasan malim kamenim zidom.
Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija/razglednica iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 
Podijeli na:
Oznake:
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak