UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Gradaščevića kula, Bosanska Bijela

Na ulazu u Bosansku Bijelu, (Brčko distrikt) prelijepim zelenim pejzažem dominira bijela kula, kula Gradaščevića. Iz raspoloživih izvora ne može utvrditi ko je podigao kulu u Bijeloj. Iako je tako osnovano, može zaključiti da ju je izgradio Osman paša Gradaščević, brat Husein kapetana Gradaščevića. Pouzdano se zna da je bila u vlasništvu begova Gradaščevića.

Kula u Bijeloj je građena od 1795. do 1812. godine. Rijedak primjerak određenog tipa ili stila gradnje. Ova četvrtasta kula  sastoji se od sedam etaža, građena od bijelog kamena. Prije svega, imala je stambenu i fortifikacijsku ulogu. Prve tri etaže su služile u odbrambene svrhe, tome svjedoče ostaci puškarnica izvedenih u zidovima. Korištene su kao ostave i stacionari za vojsku i poslugu. Ostale više etaže imale stambeni karakter. Posljednje tri etaže imale su sve neophodne uslove za život. Peta etaža korištena kao kuhinja i trpezarija, gdje je u nišama zida smještena banjica i ognjište. Šesta etaža je korištena kao soba za boravak i spavanje. Sedma je bila sama kula dimenzije 6,0 x 6,0 metara i pokrivena drvenim četverovodnim kosim krovištem s pokrovom od crijepa.

Kula

Vanjske dimenzije kule su iznosile 9 × 9 metara. Njena visina je 23 metra, a debljina zidova oko 1,50m. Soba u najgornjem katu ispod završnog svoda ili ćemera zove se ćemerodaja. Kula u Bijeloj je drugačija, jer sprat iznad ćemera nije čatma, nego su ovdje zidovi od kamena debljine 70cm, dok su u prizemlju 152cm.

Kula i njeno dvorište je bila je omeđena visokim zidom oko 2,50 m, debljine oko 1,30 m, koji je izgrađen od tesanog kamena. Na ulazu u dvorište se nekada nalazila velika drvena kapija kao jedini otvor u zidu. Danas su ovi zidovi u tragovima očuvani. Ostali objekti koji su se nekad nalazili uz kulu, danas ne postoje.

2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

2017. godine urađena je djelimična rekonstrukcija ovog, jednog od najstarijih kulturno-istorijskih spomenika u Brčko distriktu.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija/razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Gradaščevića kula presjek
Podijeli na:
Oznake:
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak