UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Pogled iz zraka u našu daleku prošlost, zemlja Ilira.

Gradina stara oko 5000 godina, iz perioda kasnog eneolitika i ranog brončanog doba, nalazi se na jednom od tri najdominantnija vrha u mjestu Lokve, kao i na čitavoj Dubravskoj visoravni.
Prof. dr. Brunislav Marijanović je radio pokusna iskopavanja 1984 godine, gdje je zaključeno da je gradina bila naselje sa organizovanim stanovništvom, po mojoj procjeni otprilike zajednica od 300 ljudi je mogla nastanjivati lokalitet, pronađeni su ulomci keramike, posude, satirače, žrvnjevi…
Gradina je ovalnog oblika na samom vrh, prema dnu je elipticna, tj. primjetne su tri etape gradine, gdje su vidljivi ostaci fortifikacije, na samom vrhu skoro da su nestali pod talogom zemlje, idući sa vrha ka dnu gradine, dolazimo do ravnog dijela (terase) ispod kojeg je ogromni fortifikacijski bedem koji je najvidljiviji na zapadnoj strani gradine. U samom podnožju gradine je bedem vjerovatno iz brončanog perioda, dosta uništen ali su još uvijek vidljivi i prisutni veliki kameni blokovi, od kojih je rađen suhozid, navedeni bedem opasava možda i čitavu gradinu (nisam uspio čitav obići), uglavnom čitavom sjevero-zapadnom, zapadnom te jugo-istočnom stranom su vidljivi ostaci fortifikacije.

Podijeli na:
Oznake:

Ostavite komentar