UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Jablaničko jezero je vještačko jezero na Neretvi. Prostire se uz magistralni put M17, u sjeverno-istočnom pravcu, te od Jablanice u sjevero-zapadnom pravcu u južne dijelove općine Prozor-Rama. Površina jezera iznosi 13km2, s najvećom dubinom od 80m. Poznato je kao vikend-odmaralište i turistička destinacija. Nastalo je 1953. izgradnjom brane na Neretvi, 5km uzvodno od Jablanice, čime su zaustavljene rijeke Rama i Neretva. Visina brane je 80m, a jezero se proteže uzvodno do Konjica. Maksimalna dužina mu je oko 30km. Površina jezera je 1440ha, a zapremina oko 290hm3 pri maksimalnoj ispunjenosti vodom. Najveća dubina je 80m, a oscilacije vodostaja su i do 25m.

Jezero je bogato raznovrsnom ribom, poput pastrmke, glavatice, šarana, klijena, babuške itd. Jablaničko jezero godinama privlači brojne kupače, ribolovce i sportiste. U ljetnom periodu ovo je jedna od omiljenih turističkih destinacija mnogim turistima. Za turiste najatraktivnija i najposjećenija je plaža Peta koja se nalazi u mjestu Paprasko, uz magistralni put M17. Pored plaže Peta i druge plaže na raznim dijelovima jezera omogućuju turistima da uživaju u ljepoti prirode tog kraja. Predivno zelenilo koje okružuje jezero daje mu posebnu notu. Osim brojnih turističkih i rekreativnih atrakcija, razvoj turizma na Jablaničkom jezeru jedan je od strateških ciljeva općina Jablanica i Konjic.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak: https://razglednica.ba/let-iznad-magicne-humske-zemlje/

Još mnogo zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak