UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Jahorina

Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini koja pripada Dinarskom planinskom masivu. Njen najviši vrh je Ogorjelica nadmorske visine 1.916 metara. Nalazi se oko 28 kilometara udaljeno od Sarajeva. Bogata je crnogoričnom šumom, ljekovitim biljem, bobičastim voćem i mnogim izvorištima. Fantastična konfiguracija terena, mnogo kvalitetnog snijega, pogodna klima, uvrstile su ovu planinu među najljepše i najpoznatije ski-centre u Bosni i Hercegovini. Na njoj su skijaške staze ukupne dužine oko 24 kilometra. U toku jednog sata tri šestosjeda, dva dvosjeda, tri lifta i jednog bebi lifta u mogućnosti su da prevezu i do 10.000 turista. Zimska sezona na Jahorini počinje u decembru, a završava se sredinom aprila.

Ona živi cijele godine.

Tokom ljeta ova planina je pogodna za kampove sportista, biciklizam, paraglajding i planinarenje. Svojim svježim i čistim zrakom zagrit će vas zeleni ambijent i sakriti od vrelih ljetnjih temperatura i gradske gužve. Brojni gosti, turisti, izletnici koji su posjetili olimpijsku ljepoticu ostalli su opčinjeni njenim sadržajem.

Veoma je važno spomenuti 1984. godinu! Tada su održane  XIV Zimskie olimpijskim igre u Sarajevu. Ideja Olimpijskih igara upravo nastala na Jahorini. Tu su i održane alpske discipline za žene. Veliki dio Olimpijske planine Jahorine je proglašen nacionalnim parkom.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija/razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

 

Podijeli na:
Oznake:

Ostavite komentar

Sljedeći članak