UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Jezero Modrac – mjesto Kiseljak

Tradicionalno mjesto ribolovaca iz i okoline Tuzle je jezero Modrac-mjesto Kiseljak. U svako godišnje doba ili u bilo koje doba dana, noći tu se mogu sresti ribolovci koji uz druženje i robolov provode svoje slobodno vrijeme. Kada se spominje Modrac neobilazna su i ribolovačka udruženja “Rudar” iz Tuzle, “Mrena” iz Živinica, te  Sporsko ribolovno društvo “Smuđ” iz Lukavca. Ova tri udruženja se brinu o životu u jezeru ali i oko njega. Savjesno obavljaju zadatke koji su im povjereni. Brinu se o redovnom poribljavanju jezera, bore protiv krivolovaca, čiste staze i okoliš i uporno mole nesavjesne ribolovce i druge da ne ostavljaju smeće.
Obala na ovom mjestu je idealna za ribolov, jer je na svim mjestima pristupačna za dolazak automobilom.

O jezeru

Akumulacija Modrac, najznačajniji vodni resurs Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, formirana je 1964. godine izgradnjom brane u tjesnacu Modrac. Formiraju je rijeke Spreča i Turija sa pritokama.Ukupna površina akumulacije Modrac u vrijeme formiranja iznosila je oko 17,10 km2.
Kiseljak je od Tuzle udaljen oko 12 kilometara. Modrac je izuzetno veliki potencijal, ne samo za  snadbjevanje idustrijskih postrojenja vodom, nego i za navodnjavanje, te kao fabrika pitke vode, idealno mjesto za razvoj turizma. Za ribolovce je jedno od najznačajnijih mjesta u Tuzlanskom kantonu.

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Jezero Modrac, Kiseljak

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar