UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Jezero Modrac-Prokosovići

Jezero Modrac je decenijama privlačilo veliki broj izletnika iz okolnih mjesta, pa i turista iz šire regije. U mjestu Prokosovići obala jezera je lijepo uređena dužinom oko 1500 metara uz prateće objekte. Na ovoj plaži se dugi niz godina održavao festival narodne muzike “Bosna slobodi pjeva”. Tokom ljeta se odvijaju mnoga muzička dešavanja. Mladi volonteri i sportska ribolovna društva održavaju akcije čišćenja ovog područja u cilju dizanja ljudske svijesti o očuvanju prirode, ali i privlačenja što većeg broja posjetilaca.

U ljetnom periodu kao i cijele godine tu se mogu sresti mnogi koji su pronašli utočište za odmor. Jezero je izuzetno lijepo zimi, posebno u vrijeme malo većih minusa. Tada površina jezera zaledi i pruža nam svoju čarobnu sliku kao iz priče “Bambi”.Ovo mjesto je veliki izazov za ribolovce! Sportska ribolovna društva se brinu o životu u jezeru. Godine 1999. jezero je poribljeno sa po jednom tonom amura, šarana i soma, te nešto tostolobika. A šaran je posebna priča. Na obali se često može sresti čuvar koji vodi brigu o zaštiti ribljeg fonda jezera. Na jezeru Modrac održavaju se i takmičenja u ribolovu.

Podaci o jezeru

Jezero Modrac je akumulaciono jezero nastalo je šezdesetih godina prošlog vijeka izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modrac. Najvećim dijelom nalazi se u općini Lukavac mada dodiruje i rubna područja općina Tuzle i Živinica. Jezero Modrac je dugo 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od 14 metara. U njega se uljevaju rijeka Spreča i rijeka Turija.

Super destinacija za ribolov, odmor, šetnju. sportove na vodi…

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija/razglednica iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Galerija fotografija

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar