UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Konjuh (Kljunovica 1007 mnv)

Merzad-Perr 18. Novembra 2018.

Konjuh (Kljunovica 1007 nmv)

Konjuh (Kljunovica 1007 nmv) priča u kojoj je jedini i glavni junak priroda. Planinar nam donosi jednu sasvim drugačiju priču. Priču o boru, o prirodi, priču kojoj se i danas divi.

Život iz početka

Život iz smrti, život iz dana u dan, život iz sna. Ljudi se obično pitaju kako početi iz početka, ali priroda ne. Ona je tu neumoljiva, ide naprijed i ne odustaje.

Naime, kroz dugi niz godina, u svojim pohodima na planini Konjuh, uživao je u svakom koraku i pogledu. Pored svih pejzaža koje Konjuh nudi ukaza mu se polomljen, oboren i kao čovjek tužan bor. Da, bor. Nepristupačan teren je dozvolio da se napravi samo par fotografija i zabilježi da jednog bora više nema. Bio je jak i zdrav. Priroda zna bit ponekad i surova. Grom je udario i oborio prkosni bor na prkosnom vrhu Kljunovica.

Vrijeme je neumoljivo prolazilo, a sa njim su dolazili novi planinari. Prelazili su istu, a uvijek drugačiju, rutu Konjuh (Kljunovica 1007 nmv). Iz godine u godinu ipak se nešto iz temelja mijenjalo, a da to niko nije mogao primjetiti.  Nešto je prkosilo svim silama. Mali sićušni, nježni borić spretno se krio i polako jačao svoje korijenje. Izvirio je taman toliko da pokaže svoje postojanje. Da pokaže svoj i prkos oborenog bora.

Moć planine Konjuh (Kljunovica 1007 nmv)

Izvirivao je iz davno slomljenog bora, svoj dom je svio u njegovom suhom deblu. Na radost planinara primjećen je mladi bor. Taj sićušni i prkosni potomak je rastao, a planinari su ga redovno obilazili kao da se plaše za njega. Svaki susret sa njim su ovjekovječili fotografijama. Iz godine u godinu mladi bor je rastao i više se nije mogao sakriti u deblo. Sada već i nije više tako mlad i nejak, ali se ipak drži svog doma. Nastao je iz smrti, govoreći da ona ne postoji. Nastao je iz života, iz prkosa, iz snage prirode, pa moglo bi se reći i iz ljubavi.

Još mnogo zanimljivih fotografija/razglednica pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Podijeli na:
Oznake:

Ostavite komentar

Sljedeći članak