UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Konjuh-Vodopad Stanovi i hajr česme

U zaštićenom pejzažu „Konjuh“ (proglašen od strane Skupštine TK 2009. godine) nalaze se izvorišta Studešnice i Krabašnice sa kojih se napaja općina Banovići, te brojni izvori, skakavci i hair česme.
Kao i svaka planina, i Konjuh za sebe veže brojne legende. Jedna od njih kaže da je na svom povratku iz Raške pokraj vodopada u Velikoj Zlači bivatovala i lijepa bosanska kraljica Katarina.
Pripovijeda se u narodu svašta i nama je da vjerujemo ili ne vjerujemo u njihove besjede. One su nakićene stalnim epitetima, općim mjestima, prepune su fantastičnih događaja i spektakularnih obrata, mistike i lijepih, bajkolikih predjela.

Mjesto i vodopad Stanovi

O lokalitetu Stanovi, mjestu gdje se smjestio vodopad na rječici Zlači priča se kako je ime dobio po zlatnom stanu (razboju za tkanje) koji je bio sakriven duboko u stijenama. Ljudi su, želeći se dokopati velikog blaga, razbijali stijenu tražeći zlatni stan, ali ga, navodno, nikad nisu našli. Ostavili su za sobom golem krater u koji je Bog nakrenuo korito rijeke, a ona na tom mjestu formirala veliki vodopad, onaj i onakav kakvoga mi danas gledamo. Zlača je najvjerovatnije dobila ime po tome što su ljudi, nakon uzaludne potrage za zlatnim stanom, nabasali na zlatne grumenčiće, a onda ispirali šljunak tražeći plemeniti metal u vodi koja se istovremeno zlatila i srebrila u svojoj bistrini.

Još mnogo zanimljivih fotografija/razglednica pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar