UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Kupreško polje naš dukat

Kada pomislimo na Kupreško polje, na naš dukat, u mislima nam se ukaže veliko zeleno prostranstvo koje se spaja sa plavim nebom. Te slike, te boje, izbistrene čistim i oštrim zrakom, ostaju zauvijek urezane u sječanje svakog ko se bar jednom našao na Kupreškom polju.
Kupreško polje je velika kraška visoravan u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Pruža se od sjeverozapada prema jugoistoku, dugo je 24 km, široko 10 km i površine 93 km2. Drugim riječima smješteno je istočno od Livanjskog i Glamočkog polja, a sjeverno od Duvanjskog polja. Prosječna nadmorska visina polja iznosi 1130 m.. Obzirom da se nalazi na velikoj nadmorskoj visini od 1120 do 1250 m klima Kupreškog polja je oštra sa srednjom temperaturom od 5,7°С.
O ljepotama visoravni najbolje svjedoče ptice selice, čije putovanje koje obično iznosi stotine pa i hiljade kilometara, odaberu upravo tu sletjeti, predahnuti i skupiti snage za dalji let.

Kraški fenomen na Kupreškom polju

Kraški fenomen Kupreškog polja su Japage i vrtače, urušene ponikve. Ima ih pet i originalna su pojava u ovome kraju. Istraživanjem je utvrđeno da su oblikovan u tektonski razlomljenim karbonatnim naslagama gornjokredne starosti (vapnenci i breče). Izgled vrtača je uglavnom tipičan, ljevkasto udubljeni i okruglasti oblik. Postanak ovih vrtača je najvjerovatnije vezan uz podzemni erozivno-korozijski uticaj vode pri čemu su se podzemni stropovi urušili. Dalje oblikovanje je uvjetovala oborinska voda koja je istim procesima odnosila postrani materijal prema dnu. Vjerojatno su vrtače Japage nastale zahvaljujući upravo tim procesima. Nalaze se na sjevernom dijelu Kupreškog polja u blizini sela Rastičevo.

Dani kosidbe na Kupreškom polju, našem dukatu

Na Kupreškom, polju svake godine početkom mjeseca jula, održavaju se Dani kosidbe, tačnije svake prve nedjelje u julu. Ta tradicijska kupreška kulturna manifestacijau narodu poznatija pod imenom „Strljanica“. Ona datira još iz XIX vijeka i označava početak kosidbe trava, nekada najvažnijeg posla na ovoj visoravni. U doba tercijara polje je bilo jezero.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak https://razglednica.ba/divlji-konji-atrakcija-livanjskog-kraja/

Još mnogo zanimljivih fotografija i razglednica iz BiH pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Galerija fotografija

allowfullscreen>
Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar