UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Let iznad mistične Humske zemlje

Let Daors dronom iznad mistične i magične humske zemlje Hercegovine. Kroz jesenske oblake, sa platoa Podveležja prema kotlini, u prizorima na kraju video snimka se pruža veličanstven pogled. Ugledat ćemo Mostar, Blagaj, Bunu, Dubrave, te obronke zapadne Hercegovine.

Sporadični pašnjaci i šume koriste se za ispašu stoke. Vode ima jako malo; većinom se skuplja u jamama iznad gornje šumske granice nakon topljenja snijega. Izvori se nalaze tek u njenom podnožju, a najveći i najpoznatiji je vrelo Bune u Blagaju.

Podveležje je zaravan u srednjem dijelu Hercegovine, u podnožju planine Velež na njenoj prisojnoj strani. Na području Podveležja nalaze se brojni tumuli, kameni krugovi, nekropole stećaka, tzv. grčki bunari, što svjedoči o dugom kontinuitetu življenja na ovim prostorima. Brojni toponimi ukazuju na nazočnost Crkve bosanske (Gostovac, Starac-dô, Igrište…).

Kao vrsni uzgajivači konja, stanovnici Podveležja doprinijeli su tome da se najznačajniji tip (uz glasinačkog) bosanskog brdskog konja nazove upravo podveleški konj.

Legende

Kod stanovnika Podveležja Velež ima mitski status i za nju su vezane brojne legende, od toga da se u samoj planini krije 7 (u drugoj verziji: 77) vrela, koje samo posebna družina može pronaći, da se u korini (magla koja se često proteže vršnim grebenom planine) kriju vile, pa do toga da se u jednoj pećini na Veleži leže bura (u Podveležju se bura naziva i veleštak).

Vrela iz godine 1629. spominju 60 katoličkih kuća u Podveležju, koji su imali i crkvu sv. Petra. Izvješća iz sljedećih vremena ne spominju katolike u Podveležju. Usmena tradicija sačuvala je u sjećanju u Podveležju mučen fra Martin Martinac i njegov dijak (sluga), te da su kršćani jednom prigodom listom prevedeni na islam. Tvrtko Kanaet je na osnovi istraživanja zaključio da od gotovo 100% muslimana, nije našao nijednu obitelj podrijetlom iz Turske, nego su sve primile islam poslije dolaska Turaka, te kao i svi muslimani slavenskog (su) porijekla u BiH”.

Uživajte u veličanstvenim prizorima i odličnoj melodiji!

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak https://razglednica.ba/tekija-blagaj-buna-legenda/

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar