UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Izvori Guber, Srebrenica

Još prije dolaska Rimljana na ove prostore,  pretpostavlja se da su srebreničke mineralne izvore koristili Iliri za liječenje kožnih oboljenja. Mineralni, ljekoviti izvori Guber, Srebrenica bili su poznati još prije dva milenijuma.O tome svjedoče natpisi iz 220. godine, na ostacima velikog Rimskog kupatila na Gradini (Sase) pored Srebrenice.

Danas na ovom fantastičnom mjestu ima izletnika. Tu su i oni koji maksuz dolaze i sipaju tekuće blago u boce. Put uz vodotok i izvore je urađen kaldrmom, postavljene klupe, stolovi i kamini za roštilj. Okoliš je dotjeran i čist, trava pokošena, a voda nadohvat ruke. Tu je šuma kao vazdušna banja, a u ljetnim mjesecima nerijetko se mogu sresti berači borovnice. Priroda se o svemu pobrinula. Ipak, to je premalo za jedno ovakvo mjesto koje nas može dovesti na visoku ljestvicu turizma, ali i banjskog liječenja u Evropi i svijetu.

Prve pisane tragove o mineralnim izvorima kod Srebrenice napravio je turski putopisac Evlija Čelebija u 17. vijeku, putujući kroz BiH. Godine 1886. izvršena su prva naučna istraživanja mineralnih izvora na području opštine Srebrenica, tada su bečki istraživači zabilježili postojanje 48 mineralnih izvora. Vode Gubera svojim ljekovitim osobinama nadmašuju čak i najpoznatije mineralne banje Evrope.

Vrijednost izvora Guber

Dokazano je da izvori Gubera u sebi sadrže sto posto željeza, što ima veliku efikasnost u liječenju malokrvnosti, reumatskih i kožnih oboljenja. Prema svojim osobinama među prvima je u Evropi i svijetu Mali Guber. Ovaj izvor sadrži dva puta više željeza od Crnog gubera, te veće količine kalcijuma i magnezijuma. Njegova koncentracija željeza približna je koncentraciji mineralnog izvora u banji Levico u Italiji, te Val Sinestra u Švicaraskoj i La Bourboule u Francuskoj. U poređenju sa njima, Guber voda ima potpuniju zastupljenost minerala i manje arsena.

Pored svakog izvora stoji tabla sa nazivom i opisom izvora.

Ljekoviti izvori Guber, Srebrenica

Izvor Veliki Guber (Crni Guber) – sadrži dvovalentno željezo, bakar, kobalt, nikl, mangan i dr. Pomaže u liječenju sideropeničnih anemija, reumatskih oboljenja i jačanje imuniteta.

Izvor Ljepotica – Ova ljekovita voda se konzumira umivanjem, nanošenjem vode na kožu. Umivanjem, ovom ljekovitom vodom se utiče na: liječenje akni, regeneraciju ožiljaka, te jačanje imuniteta.

Sinus voda – Ova ljekovita voda umanjuje i ublažava upale i bolove sinusa, a kontinuiranim konzumiranjem sinusne vode moguće je potpuno neutralizirati rinitis, sinusitis, glavobolju.

Izvor Mali Guber – sadrži izuzetno velike koncentracije željeza, dva puta više od Velikog Gubera, te veće količine kalcija i magnezija. Pomaže u liječenju parazitoza u crijevima i bolesti organa za varenje i žučnih puteva.

Izvor Kožna voda – idući iz grada prema izletištu Guber, prva u nizu ljekovitih voda je Voda za kožna oboljenja, pomaže kod liječenje akni na licu i drugih dermatitisa, regeneraciju ožiljaka, regeneraciju ožiljaka jačanju imuniteta.

Izvor Očna voda – jedan od najposjećenijih ljekovitih izvora tokom cijele godine je. Ovaj izvor se oduvijek koristi u Srebrenici i okolini kao prirodni lijek. Male je izdašnosti, ali je koncentracija minerala u ovoj vodi velika. Umivanjem, odnosno ispiranjem očiju Očna voda utiče na: poboljšanje vida, usporavanje katarakte, regeneraciju kože, konjuktivitis. (ne preporučuje se ukoliko je neko imao hirurški zahvat oka).

Trebalo bi znati…

Srtučnjaci kažu da prirodne ljekovite vode ne mogu ostvariti pozitivno liječenje van banje. Ne postoje štetna dejstva ako se ove vode koriste van banje, ali izgube svoju efikasnost. No ipak, bez nadzora kompetentne osobe ne treba je oralno konzumirati.

Da su vode Gubera negdje drugo smještene turizam bi nesporno cvjetao kao i banjsko lječilište. I mi sami bi pohrlili tamo u to tekuće zlato željni odmora, zdravlja i ljepote koja nam je nadomak. Može se, nažalost, reći da smo indolentni ili pak pohlepni u poređenju sa prirodom tako da ista ostaje potisnuta u stranu.

Pogledajte još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar