UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Planina Maglić

Maglovita planina čiji je vrh često prekriven maglom i po tome dobila je ime Maglić i ujedno najviša planina u Bosni i Hercegovini. Njen najviši vrh je Maglić 2.386 metara nadmorske visine. Time je i zaslužila titulu i naziv Krov Bosne i Hercegovine. Pripada Dinarskom masivu i prostire se u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Važno je spomenuti i ove vrhove: Klekov Maglić (2.356 m), Mali Maglić (2.309 m), Crvene Piljage (1.943 ), Planinica (1.876 m) i Rujevac (1.835 m).

Krov Bosni i Hercegovine kao izazov

Ova planina je stalni izazov za planinare, avanturiste i za sve one koji vole i uživaju u nedirnutoj prirodi. Zahvaljujuci planinarima, turistima tj njihovim foto i video zapisima svima je pružena prilika vidjeti šta Maglić skriva ali i otkriva. To je mjesto gdje se susreću ljeto i zima, cvijeće i snijeg, savršen mir i sklad ambijenta. Pogled sa njegovih vrhova mogu opisati samo oni koji su se susreli oči u oči sa našom najvišom planinom.

Toliko sačuvane i raznolike prirode kao na Magliću nema nigdje! Sve je u jednom ogromnom zagrljaju čiji je kreator samo i jedino priroda. Rijekama Sutjeskom, Drinom i Pivom te planinama Volujak i Bioč obgrljen je Maglić. A on, u svom zagrljaju čvrsto čuva prašumu Peručicu koja u svom njedru sebično drži vodopad Skakavac, visok 70 m.

Maglić je sastavni dio Nacionalnog parka Sutjeska u kome se nalazi jedina preostala prašuma Peručica, strogo zaštićeni rezervat. Planina je obrasla bukovom i crnogoričnom šumom do 1.600 m. Iznad te visine je plato s pašnjacima i brojnim grebenima i visovima. Obiluje brojnim izvorištima vode od kojih su najpoznatija Kondžila vrela, Korita, Javorak. A najbogatije vrelo sa vodom je na Prijevoru Carev Do, koji nikad ne presušuje, a nalazi se između Maglića i Bioča na visini od 2.000 m, što je rijetkost na ovim visinama.

Pogled na ovu impozantnu ljepoticu obučenu u zeleno-bijelu haljinu u svakome će probuditi želju da je osvoji. Svi turisti, izletnici su dobro došli u ovaj rijetko viđen predio. I neizostavno su zamoljeni da ostave prirodu kakvu su je zatekli, netaknutu, čistu i zavodljivu.

P.S. Hvala, planinaru i alpinisti Fiko Karaja na suradnji.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak:https://razglednica.ba/jahorina/

Pogledajte još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak