UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Mjesto/grad u Bosni i Hercegovini

Svako mjesto/grad, naselje u BiH ima svoju kulturu, tradiciju, običaje, hisorijsko naslijeđe, baštinu koju treba sačuvati i razvijati. Ima svoje spomenike, obilježja, znamenitosti, religije Grad/mjesto svakako čine  ljudi koji ga naseljavaju, koji su ga naslijedili od svojih predaka i kojeg će ostaviti svojim potomcima. Stoga ih možemo sebično voljeti ali i nesebično čuvati, njegovati i potspješivati u razvoju, te razvijati ekološku svijest društva.

Razlika mjesto/grad u BiH

Grad je relativno veliko i stalno urbano naselje u kojem većina populacije živi od industrije, trgovine i servisnih djelatnosti. Za razliku od manjeg mjesta i sela gdje je većina ekonomskih aktivnosti zasnovana oko poljoprivrede. Gradovi su rasli i razvijali se noseći sa sobom svoje prednosti i mane. Prednosti su uključivale: smanjene troškove transporta, razmjenu dobara i ideja, dijeljenje prirodnih resursa, neograničen pristup tržištu, a kasnije tijekom razvoja i pogodnosti poput vodovoda i kanalizacije. Mane su uključivale: smanjenje stambenog prostora, te povećane troškove života. Jedna karakteristika koja razlikuje malo mjesto od velikog grada je organizirana lokalna vlast. Mjesto ili manje naselje postiže svoje zajedničke ciljeve neformalnim dogovorima među susjedima ili pod vodstvom vođe. Grad obično obuhvata više naselja ili općina.

Selom podrazumijevamo manje naselje u kome stanovnici uglavnom žive i bave se poljoprivrednim djelatnostima. Seoska naselja uglavnom su nastajala uz livade i obradive površine. U manjim mjestima je možda teže živjeti, ali je zasigurno ljepše. Priroda, čist zrak, zelenilo, plave rijeke, voćnjaci, i još mnogo atributa opisuju naša prelijepa mala naseljena mjesta.

Razglednice, fotografije, članci mjesto/grad u BiH

Sve što čini, krasi i obilježava Bosnu i Hercegovinu nije lako nabrojati, riječima iskazati. Stoga smo odlučili napraviti razglednice koje dolaze iz svih krajeva. Kako pravimo nove tako jednako i čuvamo stare razglednice Bosne i Hercegovine. Pokažimo svima šta imamo i zašto volimo sva mjesta i gradove u Bosni i Hercegovini.