UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Most Mehmed-paše Sokolovića ili Stari most preko rijeke Drine nalazi se u gradu Višegradu blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije. Sagrađen je u razdoblju od 1571. do 1577. godine po želji i naredbi Mehmed-paše Sokolovića. Predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u vremenu od 15. do 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Most Mehmed-paše Sokolovića je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Treba naglasiti i da je od 24. ožujka 2008. također spomenik UNESCO-a. Generalni direktor UNESCO-a podsjetio je da je Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a prepoznao neupitnu izuzetnu univerzalnu vrijednost Mosta “Mehmed-paše Sokolovića”. Ovaj most, kako je istaknuo, predstavlja izuzetan primjer klasične otomanske arhitekture i značajano dostignuće u građevinarstvu.

Dio mosta preko rijeke čini jedanaest lučnih otvora. Krajnji otvor uz desnu obalu je oslonjen na dva podzida sa najmanjim rasponom od 5,20 m. Ostalih deset lučnih otvora raspona su od 10,70-14,80 m. Most leži na devet velikih kamenih stubova širine 3,50-4,00 m i dužine oko 11,50 m. Na lijevoj obali krajnji otvor se oslanja na ugao mosta kojim prelazi u rampu. Širina prolaza na mostu iznosi 6,00 m. Ogradni zidovi su debljine 60 cm, i njihova dužina iznosi 179,44 m. Pristupna rampa je široka oko 6,60 m sa ogradama i dužine je oko 120,00 m. U rampi su četiri lučna otvora, jedan veći na uglu (širine 4,50 m) i tri manja iznad potoka koji se ulijeva u Drinu. Lukovi su klasični prelomljeni lukovi sa relativno malim ekscentricitetom centara (cca 1,0 m, a svoda debljine 85 cm) čime se približuju polukrugu.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak https://razglednica.ba/divic-zvornicko-jezero/

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak