UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Neum, bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more.

Prvi spomeni Neuma su daleko u 6. stoljeću. Neum, turističko mjesto je jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more. Okružen je zelenilom i plavetnilom mora. Smješten na brdovitom priobalju zaljeva Neum – Klek na jugu Bosne i Hercegovine. Turizam u Neumu se počeo razvijati oko daleke 1910. godine. Od tada, pa sve do danas, Neum se razvija u smijeru turizma. Naravno, stanovništvo Neuma se od davnina bavilo ribarstvom, poljoprivredom i također su kuhali morsku sol. Neposredno u blizini Neuma se može pronaći ljekovito i začinsko bilje koje je od starih vremena bilo voma isplativo. Važno je znati da su se stanovnici Neuma bavili i klesanjem kamena kojim su gradili kuće i suhozide. Suhozid je građevina od prirodnog kamena bez korištenja vezivnog materijala! Ta vrsta gradnje je tradicijsko naslijeđe na mediteranskom prostoru još iz prahistorijskih vremena.

O bogatstvu i raznolikosti kulturno-historijske baštine Neuma i neumskoga zaleđa svjedoče mnogi vidljivi arheološki lokaliteti. Oni datiraju iz različitih historijskih razdoblja: tu su prahistorijska naselja, gradine, gomile (grobne humke-tumule) iz brončanoga i željeznog doba, tragovi antičkoga doba, srednjovjekovne crkve i sela te nekropole stećaka. Stari Neum je udaljen 2 km od obale, a naziv Neum dolazi iz vremena kad se 533. godine spominje naselje Neunense kao župa u blizini Popova.

Turistički potencijal

Neum je važan bosansko-hercegovački turistički potencijal! Mediteranska klima s puno sunčanih dana u godini čini ga poželjnom turističkom destinacijom kroz cijelu godinu. Tokom godine Neum i njegove turiste grli modro more i plavetnilo neba protkano zelenilom. Svi veći hoteli nude ronjenje, parasailing, iznajmljivanje brodica i vodenih skutera. Pored toga turistima su omogućeni izleti autobusom i brodom u obližnja mjesta kao što su Mostar, Hutovo blato, Međugorje i Dubrovnik. Svakog ljeta, u drugoj polovici augusta/kolovoza održava se tradicionalni muzički festival “Etno fest Neum”.  Osim ljetnih atraktivnih ponuda tokom ostatka godine Neum pruža čist primorski zrak kao klimatsku terapiju te bavljenje raznim sportovima na vodi.

Još zanimljivih fotografija iz Bosne i Hercegovine pogledajte na: https://www.facebook.com/razglednica.ba/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak