UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Paučko jezero ili Gorsko oko

U zelenom zagrljaju i tišini Zaštičenog pejzaža Konjuh skriva se prirodni biser Paučko jezero ili Gorsko oko. Idealno mjesto za izlet, šetnju, rekreaciju, ribolov.

Nalazi se u Tuzlanskom kantonu samo desetak kilometara od Kladnja, na oko 650 metara nadmorske visine. Dužina Paučkog jezera je oko 150, širina oko 60 metara, a dubina jezera je između tri i četiri metra.  Prirodnog porijekla i nastalo je od par potoka čija se voda obezbjeđuje stalni dotok sviježe i čiste vode. Izgradnjom male brane nivo jezera je podignut. U zadnje vrijeme urađeno je mnogo toga na raščišćavanju područja oko jezera kako bi što veći broj ljubitelja prirodnih bogatstava imao što bolji pristup čemu se i razglednica uvjerila.

Oko njega, u sjenama šume brižno utaban puteljak, staza koja omogučava obilazak ove nedirnute prirode. Poveo je i nas. Tom prilikom zabilježili smo fotografije i virtuelnu šetnju od 360° kako bi i vama dočarali ovaj geomorfološki spomenik prirode. Pogledom na jezero rađa s pitanje postoje li dva neba. Ko se u kome ogleda?!

Raznovrsnost i bogatsvo biljnog i životinjskog svijeta

Uz uređenu i čistu obalu postavljene su table koje prikazuju bogatstvo i raznolikost flore i faune kojim se, neskromno, može pohvaliti ovo mjesto.

Tu se može pronaći gorki trolist ili močvarna trolisnica. To je endemska vrsta koja je ugrožena i strogo zaštićena.

U jezeru egzistiraju: šaran, linjak, bjelica, štuka, amur, klijen, zela, pastrmka, babuška i koštro, ima i rakova što je nedvojbeni pokazatelj čiste vode. Jezerom gazduje SRD “Drinjača” iz Kladnja, a isto redovno obilazi ribočuvarska služba ovog Udruženja.

Jezero Gorsko oko, za lokalno stanovništvo je poznatije kao Paučko jezero, zaista pruža utočište za bijeg od svakodnevnice. Impresivno je u svako doba godine, od zimske bijele, ljetne zelene, jesenje šarene do proljetnje nježne odore.

Radujemo se ponovnom dolasku u ovaj kraj. Znamo da nas čeka čisto jezero, čist zrak i gusta šuma ali i novi utisci.

Još mnogo zanimljivih fotografija/razglednica pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar