UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Konjuh je planina u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Planina je sa sjevera omeđena rijekama: Seona, Turija, Litva i Oskova. Na sjeveroistoku omeđena je rijekom Gosteljom i magistralnim putem Tuzla – Sarajevo. Sa južne i zapadne strane je rijeka Krivaja. Sa Ozrenom, Javorom i Javornikom Konjuh čini dio lanca rubnih (viših) planina. One zajedno sa Majevicom predstavljaju prelaz Dinarskog planinskog sistema u prostranu Panonsku niziju.

Prosječna visina planine je 1000 metara. Iznad te visine uzdižu se vrhovi: Šuplji Javor (1157 m), Vina Kruška (1088 m), Suho Drvlje (1206 m), Zidine (1180m), Brezina (1120 m). Najistaknutiji su Vrh Konjuha (1328 m) i Bandijerka, vrh Javorja (1261 m), Bijeli Vrh (1272 m) i Zečiji Rat (1275 m) na jugozapadnom grebenu Smolin.

Flora i fauna

Masiv Konjuha pokriven je gustim šumskim zajednicama u kojima preovladava crnogorica (bor, jela i smrča), bukva, javor i u manjem broju hrast. Na planini raste i rijetka, ljekovita lincura – srčanik (Gentiana lutea), koja je na ovoj planini zaštićena i ugrožena.

U šumama Konjuha od divljači se mogu naći mrki medvjed, srna, divlja svinja, vuk, lisica, vjeverica, tetrijeb, a u potocima i rijekama pastrmka i potočni rak. Od zmija na planini žive poskok, šarka, bjelouška, zatim gušter zelembać i daždevnjak.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak https://razglednica.ba/konjuh-vodopad-stanovi-i-hajr-cesme/

Još mnogo zanimljivih fotografija/razglednica pogledajte na našoj facebook grupi https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Planina Konjuh - Pogled prema Tuzli

Podijeli na:
Oznake:
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak