UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Plivska jezera

Par kilometara od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero. Pružaju jako mnogo mogućnosti za rekreaciju, od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje i roštilja na izletištu kod mlinčića.

Ova jezera su često domaćin svjetskih i evropskih takmičenja u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Ove vode pružaju fantastične uslove za treniranje kajakaša, kanuista i veslača.

Zbog prirodne, povijesne, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti Kulturni krajolik – Plivska jezera sa kompleksom vodenica na rijeci Plivi, godine 2009. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Vodenice na rijeci Plivi, udaljene 5 km od centra Jajca, datiraju još iz srednjeg vijeka.

Dvadeset vodenica, izgrađenih na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog plivskog jezera, daju veliki doprinos ambijentu povijesnog grada Jajca i izraz su lokalne tesarske vještine i tradicionalnog načina građenja.

Plivska jezera Veliko i Malo jezero spadaju u najveće prirodne hidroakomulacije u Bosni i Hercegovini. Pravi dijamant smaragdne boje. Na tom mjestu priroda se nije poigrala samo sa bojama nego je isprepletala sve svoje mogućnosti i tajne. Oni koji su jednom posjetili ovo čarobno mjesto zasigurno su se odlučili i za drugi posjet. Obično ljudsko oko nije u stanju za kratko vrijeme vidjeti svu ljepotu i detalje koje koje Plivska jezera pružaju a i kriju.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak https://razglednica.ba/plivski-vodopad-jajce/

Pogledajte još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar