UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Plivski vodopad

Rijeka Pliva pravi mnoštvo sitnih kaskada, vodopada, a posljednja kaskada je čuveni Plivski vodopad. Smješten u strogom centru grada Jajca, u centralnoj Bosni i Hercegovini. Visok je 22 metra, i spada među 12 najljepših vodopada na svijetu. Postojao je i prije grada Jajca. Prema količini sedre smatra se da je nastao čak prije 50.000 godina. Ta posljednja i najveća kaskada Plive je u rijeku Vrbas. Plivski vodopad je jedini u svijetu koji se nalazi u centru grada i to ga čini specifićnim i jedinstvenim. Korito rijeke Plive kao i sam vodopad formirani su u poroznom materijalu sedri. Destrukcija sedre se uočava već skoro 100 godina, tako da se povremeno poduzimaju sanacioni radovi kako u koritu rijeke Plive, tako i na vodopadu. Raspadanje i destrukcija sedre se obićno javlja kada korito iz nekih razloga presuši. Sedra je monomineralna stijena, što znači da je izgrađena od samo jednog minerala – kalcita. Struktura je kriptokristalasta, dok je tekstura šupljikava. Sedra nastaje oko hladnih izvora.

Ta divna priroda

I na ovom mjestu priroda se pobrinula sama o sebi. Naime, rastom mahovne sedra je zaštičena i odolijeva abanju vode. Ovaj postojani čuvar grada, u dubokoj noći kroz isprepletena svjetla koja obasjavaju slapove, čini poseban prizor.  Biser Jajca, biser Bosne i Hercegovine u sva četiri godišnja doba sija u sopstvenom božanskom sjaju. Čuveno ušće Plive u Vrbas obgrljeno je srednje visokim planinama (Ćusine, Bukovica, Hum, Dnolučka planina, Kik i Ranče), obrasle bjelogoričnim i crnogoričnim šumama prošaranim planinskim livadama i pašnjacima. Ta divna priroda se ovdje nije igrala, nego je pomno planirala šta da i kako da istakne od svojih ljepota, a da nijedna ne padne u drugi plan. Šalje ljudima jedinstvenu poruku, a mi bi trebali da pročitamo a pogotovo slijedimo. Zapamtimo, snaga vodopada nije ništa drugo nego mnoštvo kapljica koje rade zajedno.

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

U nastavku pogledajte još i fotografije vodopada u 360°

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar