UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Rajsko jezero – Bašigovci

Rajsko (Bašigovačko) jezero se nalazi u Tuzlanskom kantonu, općina Živinice u mjesto Bašigovci po kojem je i dobilo drugo ime. Nastalo 1984 godine i kopovskog je tipa (iste godine je i prestala eksploatacija uglja). Jezero odlikuje veoma čista voda koja dolazi iz podzemnih izvora. Na pojedinim mjestima je duboko do 40 metara, dugo oko 400, a široko oko 350 metara. Rajsko jezero je uređeno plažom i sadržajima za sportsko-rekreativne aktivnosti.

Malo jezero, ali izdašno

Tokom ljetnih dana građanima pruža osvježenje u čistoj vodi, a u ostalom dijelu godine možemo sresti ribare. Jezero obiluje raznim vrstama ribe poput: štuke, soma, deverike, babuške, linjaka, koštre, crvenperke i dr. Na nekim rubnim dijelovima jezera rastu trska, šaš, vrbe i dr. U neposrednoj blizini Bašigovačkog jezera nalazi se i vještačka nekropola čiji su stećci dislocirani sa tri destinacije.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija/razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Galerija fotografija i virtuelna šetnja obalom Rajskog jezera u formi od 360 stepeni.

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar