UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Rajsko jezero Bašigovci

Rajsko jezero Bašigovci se nalazi u Tuzlanskom kantonu, općina Živinice. Po mjestu u kojem je smješteno dobilo je i drugo ime Bašigovačko jezero. Nastalo 1984. godine i kopovskog je tipa (iste godine je i prestala eksploatacija uglja). Jezero odlikuje veoma čista voda koja dolazi iz podzemnih izvora. Na pojedinim mjestima je duboko do 40 metara, dugo oko 400, a široko oko 350 metara. Rajsko jezero je uređeno plažom i sadržajima za sportsko-rekreativne aktivnosti.

Malo jezero, ali izdašno

Tokom ljetnih dana građanima pruža osvježenje u izuzetno čistoj vodi, a u ostalom dijelu godine često možemo sresti izletnike, ribare, šetače. Plaža oko jezera je uređena 2008. godine uz pomoć Općine Živinice i koncensionara. Uređenjem obale nije narušena flora i fauna, čega su se ribolovci plašili. Jezero obiluje raznim vrstama ribe poput: štuke, soma, deverike, babuške, linjaka, koštre, crvenperke i dr. Na nekim rubnim dijelovima jezera rastu trska, šaš, vrbe i dr. U neposrednoj blizini Bašigovačkog jezera nalazi se i vještačka nekropola čiji su stećci dislocirani sa tri destinacije.

U vrijeme sezone kupanja ulaz se plaća. Dnevna karta za ulaz na jezero je 2KM odrasli, 1KM djeca, 1KM parking koji je obezbjeđen za sve posjetioce. Karta uključuje kupanje, koristenje wc-a, tuševa, roštiljanje, terena za odbojku. Koliko smo mogli primjetiti, restorana i kafića nema, pa vam preporučujemo da se pobrinete za hranu, sokove i kafu. Hladovine ima, ali za svaki slučaj suncobran ne bi bio naodmet.

Što je najinteresantnije cijelo jezero se može običi laganom šetnjom, a to smo i mi učinili, te napravili veliki broj fotografije, te snimili virtuelnu šetnju kamerom 360°.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija/razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Galerija fotografija i virtuelna šetnja obalom Rajskog jezera u formi od 360 stepeni.

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar