UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Razglednice Bijeljine

Ne tako davno, razglednice i pisma bili su veoma čest oblik pisane komunikacije nadaleko i trebalo je proći više dana dok one stignu u ruke primatelja. Jednako su se radovali i oni koji šalju i oni kojima je upučena. Uvijek birana ona najljepša, ona najbogatija znanostima nekog mjesta, pisana najljepšim rukopisom, a iznad svega pisana srcem. Svaka od njih nosila je pozdrav, krila neku priču, želju ili čak i povijesnu poruku. U nju je utkano vrijeme, miris davnih vremena. Nije važno odakle dolazi jer je svaka od njih posebna priča. Kratak, srdačan, rukopisom ispisan, sadržaj na njenoj poleđini bio je radost mnogih generacija, najljepši podsjetnik, suvenir putovanja. Donosila je vidljiv dah sreće koja se ni sa najvećim silama nije mogla sakriti. Sada iz ovog ugla može se reći bila je to podijeljena uspomena.

A ona strana, strana na kojoj je fotografija, eh, to bi dugo, dugo gledali. Uz nju bi pokušavali stvoriti cijelu sliku kako izgleda mjesto odakle je doputovala. Nekada smo čak poželjeli da smo i mi razglednica, da putujemo, da donosimo osmjehe. Uz nju bi naučili i geografiju i historiju pa i pravopis. Razglednica nije samo komad papira sa fotografijom, pejzažom i nekim tekstom. Ona je lična povijest srcem zapisana. Danas nam donosi miris minulih vremena, vraća izblijedjela sjećanja na neka daleka mjesta koja više nisu ista.

Prošlo je 150 godina od prve poslane razglednice. Prvu razglednicu u svijetu izdala je Austrija 1869. godine. Sve su rijeđe u opticaju zbog napretka tehnoligije. Proučavanje i sakupljanje razglednica zove se deltiologija. U nekim državama je treći hobi kolekcionarstva po broju kolekcionara nakon numizmatike i filatelije. U cilju očuvanja baštine Bosne i Hercegovine, na našem portalu objedinjujemo sve stare i nove fotografije i razglednice iz BiH. Ako imate neku koja nije u galeriji molimo pošaljite nam je putem forme Dodaj članak. Hvala.

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava
Naredna objava

Ostavite komentar

Sljedeći članak