UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Rijeka Bliha, Sanski Most – Ribolovci grada na devet rijeka

rainbow 9. Juna 2018.

Rijeka Bliha Sanski Most

Ribolovci grada na devet rijeka

Bliha je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja cijelim tokom teče na području općine Sanski Most. Rijeka Bliha je lijeva pritoka rijeke Sane. Izvire ispod zaseoka Velici u Skucanom Vakufu na visini od 450 m.n.v. Dužina toka je 23,9 kilometara. Na devetom kilometru njenog toka između Fajtovaca i Gornjeg Kamengrada nalazi se „Blihin skok“, vodopad visine preko 40 metara i širine oko 10 metara, koji je čuven po svojoj ljepoti, i koji predstavlja jedan od važnih turističkih potencijala općine Sanski Most.

Pritoke rijeke Blihe

Ova rijeka ima svoje pritoke u vidu manjih rijeka ili potoka a to su: Suvača, Obarak, Modrašnica, Hatiraj i Suhača. Skoro sve ove pritoke izuzev Suhače izviru na nadmorskim visinama iznad 400 metara. Rijeka Bliha je rijeka brzog toka, a njeno korito je kamenito. Sve svoje pritoke Bliha prima sa lijeve strane. Ulijeva se u rijeku Sanu poslije 23 km toka.

U prošlosti su na Blihi bile mnogobrojne vodenice, a rijeka je kako u prošlosti tako i danas bila sklona povremenim izlijevanjima iz korita, prilikom čega najčešće nanosi štetu stanovništvu u sanskim naseljima Husimovcima, Pobrježju i Podlugu tj. u svom donjem toku. Rijeka Bliha je relativno čista rijeka, a u njoj su svoje stanište pronašle mnoge riblje vrste kao što su: potočna pastrmka (lat. Salmo trutta morpha fario) i klijen (lat. Leuciscus cephalus), a tokom ljeta u njen tok ulazi i škobalj (lat. Chondostroma nasus) zbog mrijesta. U zadnjem periodu poduzeti su koraci na regulaciji u donjem toku rijeke Blihe, kako bi se naseljeno područje zaštitilo od budućih poplava. Rijeka Bliha i Zdena su po narodnim predanjima dobile ime po prelijepim sestrama.
Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija/razglednica pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/821423428028991/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar