UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Rijeka Kozica- Sanski Most – Ribolovci grada na devet rijeka

rainbow 12. Juna 2018.

Rijeka Kozica, Sanski Most

Ribolovci grada na devet rijeka

Samo rijetki znaju istinsku ljepotu i narav ove rječice. To su oni koji žive duž njene obale. Slučajni putnici a i oni namjernicu ne mogu odoljeti toj čaroliji. Oduševljeni tom prirodom zadržavaju se duže no što su naumili. A ona kao da zna i svakim danom sve je ljepša. Okićena zelenilom i svojim plavetnilom je pravi dragulj Bosne i Hercegovine. U toj bistrini ogleda se svaka grana, listić. travka pa i ptice koje lete iznad nje. I žubor rijeke Kozice kao da je drugačiji od ostalih. Ona je jednostavno jedinstvena. Ukoliko niste imali priliku da uživate u tom okruženju propustili ste mnogo. Stoga se ne dvoumite.

 O planinskoj ljepotici

Rijeka Kozica je desna pritoka rijeke Sane, duga je oko 9km, a izvire na sjevernoj strani Muleža između sela Gornja i Donja Kozica. U Donjoj Kozici pojačavaju je Vučaj potok (dug oko 9 km) i Potočanska rijeka (duga oko 5km), koja prima jaču desnu pritoku Jovicu (dužine oko 7km). Kozica se kod sela Podovi ulijeva u rijeku Sanu, tačno nasuprot sela Donji Kamičak koje se nalazi na drugoj, lijevoj, obali Sane. Riječ je o planinskoj rijeci izuzetne ljepote, potpuno čistoj od izvora pa do ušća, i veoma je hladna. Izvire iz stijene i cijelim svojim kratkim tokom potiče kroz izuzetno lijepo prirodno okruženje. Ova rijeka je izuzetno bogata potočnom pastrmkom i lipljenom, vrstama ribe koje su izuzetno atraktivne za sportski ribolov.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte u našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Galerija fotografija. Uživajte u divnim prizorima.

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak