UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Rijeka Sana, Sanski Most – Ribolovci grada na devet rijeka

rainbow 5. Juna 2018.

  Rijeka Sana Sanski Most
  Ribolovci grada na devet rijeka
  https://www.facebook.com/groups/821423428028991/
  Sana je rijeka u Bosanskoj krajini i desna pritoka Une, na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine. Ime rijeke je nastala od latinske riječi Aqua Sanus, sa značenjem zdrava voda.

  Sana izvire iz tri jaka kraška vrela, na kraškoj visoravni kod sela Donja Pecka i Jasenovi Potoci, opština Mrkonjić Grad. Nakon otprilike 1,5 km ova tri vrela se spajaju u jedan tok. Izvori rijeke Sane se nalaze najbliže selu Vrbljani, u opštini Ribnik, i tu je Sana u svom gornjem toku i predstavlja izuzetno važan turistički potencijal.

  U njenim vodama žive ribe iz porodica Salamonidae (lipljen, pastrmka, mladica), što dovoljno govori o njenoj nezagađenosti. Posebno se ističe svojim brzacima u kanjonu, nedaleko od sela Slatina, na čijim se liticama nalaze ostaci starog Prizren grada.

  U mjesecu junu se održava manifestacija Dan rijeke Sane, ekološka manifestacija koja ima za cilj zaštitu i očuvanje rijeke. U centru zbivanja ove manifestacije je ekološka štafeta koja ide od Ribnika do ušća rijeke.

  Pritoke

  Desne: Korana, Meljdanka,Kozica (9 km), Vučaj potok, Potočanska rijeka, Kijevska rijeka, Tramošnjica, Gluvač, Glamošnica, Kruharuša, Sasina (10 km), Pilješka rijeka, Mala Rijeka, Bukovac, Gomjenica.

  Lijeve: Ribnik, Glibaja, Bliha (23 km), Zdena (3 km), Dabar (3,5 km), Majdanska rijeka, Volar, Gračanica, Stara rijeka, Sanica (19 km), Japra (47 km).

  Podijeli na:
  Oznake:

  Možda Vam se svidi...

  2 Komentar(a)

  1. Eldar Masic 5. Juna 2018.

   Predivni predjeli. Dobro bi bilo jos koji tekst i fotografija o ribolovu i ribolovnim drustvima.
   Pozdrav

  2. rainbow 7. Juna 2018.

   hvala care bice jos slika jer Sanski Most je grad na devet rijeka ostale slike od nasih rijeka dobicete uskoro pozz i bistro

  Ostavite komentar