UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Rijeka Sanica, Sanski Most – Ribolovci grada na devet rijeka

rainbow 9. Juna 2018.

Rijeka Sanica, Sanski Most

Ribolovci grada na devet rijeka

Svi koji žive u Sanskom Mostu i njegovoj okolini su nemjerljivo bogati fantastičnom prirodom, a posebno rijekama. U obilasku Sane, Zdene, Kijevuše, Dabra, Kozice, Japra, Majdanske rijeke i Blihe neće izostati ni rijeka Sanica. Osim njih tu se nalazi i nekoliko kraćih ponornica.

Svojom ljepotom mami mnoge izletnike, ribolovce, turiste i sve one koji žele pobjeći iz svakodnevnog sivila. Ona pruža upravo ono što mnoge opušta, žubor vode, hladovina u ljetnim mjesecima, čarlijanje vjetra, čarolije boja svakog godišnjeg doba ponaosob.

Sanica je planinska rijeka veoma bistra i hladna. Ona je najveća, vodom najbogatija, pritoka Sane. Duž njenog toka možemo vidjeti prelijepe brzake, kaskade i slapove. Posebno je krasi Sanički buk.

O ljepotici Sanici

Sanica je rijeka u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini. Izvire snažnim vrelom na sjeveroistočnom podnožju Grmeč planine ipod vrha Lisine (913 m), kod mjesta Gornja Sanica. Izvire iz dva vrela. Jedan od izvora je pećinskog tipa, a drugi nastaje iz saničkog jezera. Duga je 22 km, a porječje joj iznosi 211 km².

Njena dolina je uska. Prolazi kroz usjeke i kanjone što joj daje čistoću i bistrinu tako da se može piti. Nema većih zagađivača koji utiču na njen tok i kvalitetu vode. Na izvoru je izgrađen vodovod koji vodi za Bosanski Petrovac. Temperatura vode na izvoru je oko 7°C. Tu se nalaze ostaci nekadašnje pilane i mlinova. Često se u proljeće izlijeva iz korita poslije topljenja snijega sa Grmeča i u toku proljetnih kiša i plavi uglavnom nenastanjeni dio doline. Ušće u Sanu je nizvodno od željezničke stanice Vrhpolje.

Veoma je bogata ribom (pastrva, lipljen, štuka), i izvanredna je za ribolov i turizam. Ribolovci je smatraju „kraljicom riba“. Zbog toga se na obalama Sanice često održavaju razna takmičenja u sportskom ribolovu.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak https://razglednica.ba/rijeka-kozica-sanski-most-ribolovci-grada-na-devet-rijeka/

Pogledajte još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Ribolovci grada na devet rijeka https://www.facebook.com/groups/821423428028991/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar