UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Rijeka Una

Rijeka Una je vječita smaragdna inspiracija i nadahnuće slikara, književnika, putopisaca, fotografa.. Prvi pogled na nju oduzet će vam dah, zarobiti srce, te poteći vašim venama i tu počinje vječna ljubav prema krajiškoj kraljici Uni. Ovako je Skender Kulenović opisao najljepšu rijeku Evrope: “Samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem”. Ta neokrnjena priroda doline rijeke Une nikada i nikoga nije ostavila ravnodušnim, niti će! Da bi pisali o njoj morate biti poeta ili jednostavno pustiti da samo srce piše. I opet nećete naći pravi stih, prave riječi za Jedinu!

Kuda teče ova kraljica

Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Čini i veliki dio prirodne granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na izvoru je planinska rijeka, a tokom prema ušću postaje ravničarska. Izvire u Hrvatskoj, u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice. Izvor rijeke Une podsjeća na malo jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su velike vapnenačke stijene. Ukupna dužina Une je oko 212 km, njeno ušće je u blizini Jasenovca, gdje se ulijeva u rijeku Savu. Najveća i najpoznatija atrakcija ovog smaragda je veliki biser Štrbački buk. To je ustvari nekoliko vodopada u neposrednoj blizini, kao da se drže za ruke i čine biserno-vodeni zid. Najveći je visok oko 24 metra i veličanstvena je slika u kojoj čovjek može uživati a da ne primjeti kako je vrijeme proteklo nizvodno zajedno sa Unom. To dragocjeno vrijeme provedenom sa kraljicom Unom utisnuće u vas neizbrisiv pečat majke prirode.

Rijeka Una, je dobila ime od starih rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu ljepotu uzviknuli UNA što bi prevodu značilo “jedna” ili “jedina”. Proteže se kroz slijedeće gradove: Martin Brod, Kulen Vakuf, Ripac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad, Kostajnicu, Kozarsku Dubicu. U rijeci Uni, prema podacima ribolovnih društava, živi 28 različitih vrsta riba. Nacionalni park Una je jedan od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini. Nacionalnim parkom je proglašen 29. svibnja 2008. godine. Ne smijemo izostaviti Mihačev buk u mjestu Martin Brod, Japodske otoke u naselju Račić nadomak Bihaća, sedrene građevine i slapove.

Još mnogo, mnogo toga o ljepoti Une i njene okoline nismo napisali, jer kako rekosmo na početku teško je pisati o toj ljepoti jer ona nema kraja. Dan kraljice svih rijeka je 17. maj, Dan rijeke Une!

Još mnogo zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak