UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Rijeka Zdena – Sanski Most – Ribolovci grada na devet rijeka

rainbow 11. Juna 2018.

Rijeka Zdena Sanski Most

Ribolovci grada na devet rijeka

Zdena je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, lijeva pritoka Sane. Sanski Most je poznat kao grad na rijeci Sani i na još osam riječica. Riječica Zdena, sa svojim tokom dužine cca. 5 km, izvire u istoimenom predgrađu Sanskog Mosta i karakteristična je po svom vijugavom toku, razbijenom u nekoliko rukavaca, koji se ponovo sastaju u samom centru grada gdje se Zdena ulijeva u rijeku Sanu. Na njenom izvoru se nalazi novi pogon za distribuciju pitke vode građanima Sanskog Mosta. U planu je dovođenje vode sa izvora Dabra, radi povećanja kapaciteta izvorišta Zdene.

Tipična je salmonidna voda i nekada je bila puna lipljena i pastrmke. Nažalost, lipljena sada ima samo u tragovima zbog velikog zagađenja vode ponajviše uzrokovanim direktnim izbacivanjem kanalizacije. Pastrmka se uspjela održati do danas, najviše zbog starog ribogojilišta gdje se uz konzumnu kalifornijsku pastrmku izmrijesti i manja količina autohtone potočne pastrmke.

Prije par godine izvorište Zdene je posjetila grupa francuskih ronilaca koja je napravila fotografije prilikom zarona u izvorište Zdene na dubini od 140 m. koje pokazuju da je i na tim dubinama i u tom mraku fauna itekako raznovrsna (Čovječija ribica, školjke, razni račići…). Po narodnom predanju, dvije rijeke, Bliha i Zdena, su dobile imena po sestrama bliznakinjama.

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografije/razglednica pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/821423428028991/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak