UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Riponjina jama – Bosanski Petrovac

Juna 2019. godine prvi put je kročila ljudska noga u Riponjinu jamu. Bio je to Siniša Mrđa koji ju je otkrio i smjelo se spustio u nju uz pomoć prijatelja Pegan Gordane i Aleksandra. Iz kraćeg razgovora sa Sinišom o njemu malo doznajemo kazavši nam: “Napišite samo Siniša Mrđa, član kluba ekstremnih sportova Crni Vrh”. Ali zato nam je nesebično pružio fotografije i video zapis iz Riponjine jame uz detaljan opis istih. Kaže nam: “Jamu sam pronašao ja, Siniša Mrđa, nalazi se u mom dvorištu.

Od samog pronalaska jame i medijske pratnje, javlja se strašan broj speleologa, biologa i geologa širom svijeta koji su zatečeni ovom ljepotom i pronalaskom.” Konopcima su se spuštali se oko 50 do 70 metara i tu zatekli tri nivoa, a na svakom od njih, krije se mnoštvo ukrasa. Ispitali su, saznajemo, oko 650 metara prostora, a ostatak će biti istraživan u proljeće iduće godine, za šta im je potrebna dodatna oprema. Ovo je veliki turistički potencijal. Riponjina jama je smještena u mjestu Smoljana, Bosanski Petrovac i vjeruje se da je jedna od najstarijih u Evropi. U prilogu su nevjerovatne fotografije.

Toplo preporučujemo i ovaj članak https://razglednica.ba/bosanski-petrovac/

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Galerija fotografija

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Povezane objave