UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Stećci Radimlja, Stolac

Nekropola stećaka u Radimlji, jedna od najvrijednijih u Bosni i Hercegovini. Sa svojom brojnošću i ukrasnim motivima spada među najznačajnije. Nalazi se u Vidovu polju, tri kilometra zapadno od Stoca, na putu Čapljina – Stolac.

Bogatstvo i misterija stećaka…

Na visoravni iznad Radimlje se nalazi ilirski grad Daorson, možda i najvrijednije i najljepše zdanje što se tiče naše ilirske historije. Definitivno se radi o kontinuitetu na relaciji Daorson-stećci. Kod Ilira se oko VII vijeku stare ere javlja umjetnost: figura i geometrijski oblici, trokut, romb, krug i spirala. U Bosni grade utvrđenja i sojenička naselja. U Daorsonu su pronađeni ostaci granitne skulpture Kadma i Harmonije, reljefi sa trinaest zmija i pet pari orlovskih krila. Kasnije oni u Bosni mrtvima podižu nadgrobne stele. U Bosni grade utvrđenja i sojenička naselja.

U Daorsonu su pronađeni ostaci granitne skulpture Kadma i Harmonije, reljefi sa trinaest zmija i pet pari orlovskih krila Stećci i njihove nekropole su jedna od misterija bosanskohercegovačke historije. Najveće dileme se svode na pitanja njihovog porijekla, pripadnosti, i simboličke poruke koje nose vješto uklesane na njima. Važnost same nekropole se očituje u brojnosti primjeraka, u kvaliteti izrade i načinu rada klesara koji su klesali motive na stećcima. Veoma bitno je spomenuti njihovu raznovrsnost!

Nekropola, Radimlja, stećci, motivi…

Nekropola se sastoji od 133 stećka, od kojih 36 ima oblik ploče, jedan stubne ploče, 27 sanduka, 24 sanduka na postolju, 4 visoka sanduka, 5 visokih sanduka na postolju. Dva sljemenjaka (na zabat), 31 sljemenjak s postoljem i tri u obliku križa, ukupno 33 sarkofaga. Karakteristični motivi sa stećaka ove nekropole su: arhitektonski ukrasi sa sve četiri strane stećka, stilizirani križevi, ljudske i životinjske figure, vinova loza, motivi iz lova, motivi s oružjem i trolist. Ova cjelina je podijeljena u dva dijela. Donji dio ima 122 primjerka, a u gornjem dijelu je 11 stećaka. Zaštitni znak, motiv ove nekropole je muška figura s uzdignutom rukom i relativno velikom šakom i prstima.

Smatra se da je ova nekropola nastala krajem 14. vijeka. Radimlja je pravi turistički lokalitet u Stocu, a svake godine nekropolu stećaka posjeti veliki broj stranih i domaćih turista.

Nekropola stećaka Radimlja je 2016. godine, zajedno s još 21 nekropolom u Bosni i Hercegovini. uvrštena na UNESCO-ovu Listu svjetske kulturne baštine.

Motivi na stećcima u Radimlji definitivno asociraju na Ilirikum, Ilios, Troju (trolista djetelina, kolo trojansko, simboli polumjeseca…), na nama je da sve to uočimo i dodatno istražimo.

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija/razglednica iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar