UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Tvrđava Srebrenik

Video snimak dronom će vam pokazati sasvim drugačiju perspektivu na Srebreničku tajanstvenu ljepoticu. Kada ugledate mjesto (stijenu) gdje je sagrađena, pa te debele zidove, strme stepenice, dvorac, most, puškarnice… Izazvat će u vama lavinu pitanja i podpitanja, ali i u svakom potaknut će bujnu maštu.

Kakvi li su to ljudi koji su gradili najjaču tvrđavu, šta su razmišljali, šta li su osjećali??! Za koga, zbog koga?! Jesu li njeni graditelji našli utočište u njoj ili samo oni kraljevske krvi? Kako li su izgledali i šta su oblačili oni koji su njome hodili? Ko ju je napadao, ko je gubio bitke, a ko je osvajao? I opet zašto, zbog koga, zbog čega? U jednom trenutku će vam izgledati kao lijepa, nježna djevojka u srebrnoj haljini, a već u drugom trenu ćete prepoznati snagu i veličinu te iste Srebreničke tvrđave.

Tvrđava Srebrenik je jedna od najimpresivnijih najstarijih srednjovjekovnih tvrđava u našoj zemlji. Smještena na litici do koje je moguće doći bez poteškoća iz samo jednog smjera. Tamo vas dočeka drveni most koji bi bio podignut za nepoželjne goste, samim time tvrđava je bila vrlo teška za osvojiti od strane neprijatelja. Ono što je bitno istaknuti je da se tvrđava nalazi na ostacima antičke gradine, dakle kontinuitet seže u mnogo starije doba.

Toplo preporučujem svima ko bude u mogućnosti sa posjeti ovu prelijepu građevinu. https://razglednica.ba/stari-grad-srebrenik/
Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/ 

Podijeli na:
Oznake:
Naredna objava

Ostavite komentar

Sljedeći članak