UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Velika Kladuša – Stari grad

Velika Kladuša (nekad nazivana Donja Kladuša) je grad smješten na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Prvi pisani trag datira od 30. Oktobra 1280. godine. po imenu Cladosa. Taj podatak ne treba uzimati i kao vremenski okvir stvaranja ovog grada koji je izgrađen čak i prije. Stari grad u Velikoj Kladuši potiče iz srednjovjekovnog perioda i predstavlja simbol ove opštine. Izgrađen je na kupolastom uzvišenju iznad rječice Graborske. Kamene zidine i kule dominiraju ovim gradom.

Stari grad u Velikoj Kladuši, kao i mnoge tvrđave u Bosni i Hercegovini, krije svoje znamenitosti i bogatu historijsku ostavštinu. Skromna arheološka istraživanja ovog prostora rezultirala su pronalaskom tragova koji potječu iz prahistorije, konkretno iz željeznog doba. Također, na ovom prostoru pronađeni su i arheološki ostaci koji datiraju iz ilirskog, rimskog te ranosrednjovjekovnog doba. Najstariji dio grada je onaj središnji opasan visokim i tvrdim, okruglim bedemom, a u grad se ulazilo pomoću uskih stepenica. Posebna atrakcija je ljetni amfiteatar koji se nalazi unutar samih zidina grada.

Na području ove općine postoji nekoliko speleoloških objekata, ali samo je pećina Hukavica s obzirom na veličinu, kulturne ostatke, pećinske ukrase i lagan pristup pogodna za moguću turističku prezentaciju.

Po arhitektonskom rješenju Alije Pozderca, sedamdesetih godina prošlog vijeka, pretvoren je u hotelsko-ugostiteljski kompleks. Stari grad je uređen kao hotelsko-turistička cjelina, se elementima etno gradnje, u čijem se sastavu nalazi 16 objekata izgrađenih u starobosanskom stilu. Čvrste zidine okružuje gusta borova šuma što daje posebnu notu ovom mjestu.

Danas je Stari grad omiljeno izletište stanovnika Velike Kladuše i okoline. Na tom mjestu možemo sresti mnoge zaljubljenike u prirodu i one što čitaju nepisane tragove prošlosti sa tajanstvenih zidina tvrđave.

Još zanimljivih fotografija iz Bosne i Hercegovine pogledajte na: https://www.facebook.com/razglednica.ba/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar