UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Vodopad Kravica

Vodopad Kravica je tamo, tamo gdje su isprepletane sve nijanse zelene koje sebično grle velike niske bijelih bisera, gdje plavetnilo okićeno zlatom budno čuva veličanstven prizor. Ovakav fenomen obavijen dugama samo može priroda pokloniti. I ovdje je priroda bila velikodušna i dala nam od sebe najljepše i najbolje. Svi koji su ga posjetili ostali su opijeni tom ljepotom.

Ovo mjesto je najatraktivnije mjesto na sedronosnoj rijeci Trebižat. Nalazi se u blizini mjesta Studenci, općina Ljubuški. Sedrena oaza, fenomen prirode teško je opisati riječima, i isto tako teško je sve uhvatiti okom kamere, ona svojom ljepotom poziva da je doživimo.

O vodopadu

Visina vodopada kreće se od 26 do 29 metara i formira vodeni amfiteatar širok oko 120 metara. Sedra je pokrivena i sakrivena mahovinom, travom ilišajevima što daje mističnu notu cijelom ambijentu. U vrijeme ljeta tu su brojni turisti koji su našli osvježenje i utočište od svakodnevnice. Kako domaći, tu su strani turisti koji se nerijetko vraćaju i narednih godina u tu ljepotu. Neka se niko ne iznenadi što se ulaz naplačuje, jer kad bi priroda naplaćivala niko to ne bi mogao platiti. Vodopad i okolina se uredno održavaju, a i odnedavno vodopad je osvijetljen. Kupanje u čistoj vodi ispod slapova zaista daje nenadmašan doživljaj.

Ovaj rijetki prirodni fenomen je pod zaštitom države i sa pravom se može nazvati geološkim spomenikom. On spada u 20 najljepših vodopada u Evropi. Naime, poznati američki časopis Conde Nast Traveller je ove slapove smjestio na zaslužujuče mjesto. Između ostalog o Kravici napisali su “Posjetite smaragdne vodopade koji su skriveni u predivnim zelenim šumama”. Tom rečenicom dali su i akcenat na sve naše prirodne ljepote i potencijale.

U prilogu su fotografije i video zapis koji će, Vam, nadamo se, bar donekle približiti ovu čaroliju.

Toplo preporučujemo i ovaj članak https://razglednica.ba/plivski-vodopad-jajce/

Pogledajte još mnogo zanimljivih fotografija iz BiH na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Podijeli na:
Oznake:
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak