UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Vrelo Bune – Blagaj Najveći kraški izvor u Evropi

Ispod stijena visokih nekoliko stotina metara izvire rijeka Buna. Prije samog izvora Buna pod zemljom protiče 19,5 kilometara. Buna je najveći kraški izvor u Evropi po količini pitke vode, pri čemu u jednoj sekundi iz izvora izađu 43 kubika vode. Veoma je interesantno mjesto na kom Buna izvire iz dubine pećine u visokoj klisuri u podnožju brda Hum. Voda je na izvoru pitka a i njenim tokom. Ona je jedna od najčišćih rijeka i bogata je ribom, pri čemu je zbog svoje temperature pogodno stanište potočne pastrmke. Ribolov je zabranjen 300 metara od samog vrela, dok je u narednih pet kilometara dozvoljen za vrijeme ribolovne sezone. Mjesto Blagaj, ondosno vrelo Bune je, udaljeno oko 12 km od sunčanog Mostara.

Priroda ovdje nije sebe štedjela, čak je i pružila više no što čovjek smije očekivati od nje. Sve je na jednom mjestu, tajnoviti izvor, osunčana, hladna rijeka, mnogo zelenog hlada, plodovi voća, ptice, patke, jata riba. Moglo bi se još mnogo, mnogo, toga nabrojati ali sve to treba vidjeti i ponijeti u svojim sjećanjima.

Ovo mjesto je savršena destinacija za izlet ili odmor. Boje, cvrkut i žubor koji odmaraju a i nadahnjuju ljudsku dušu smješteni su tu, na tako malom, a tako velikom mjestu. Svaki drugi, treći, četvrti posjet vrelu Bune donese nove doživljaje i utiske.

Tekija uz vrelo Bune u Blagaju

Uz samo vrelo nalazi se tekija.Tekija je jedinstven primjer tekije stare više od 550 godina koja je ostala autentična kao i iz perioda kada je napravljena. Vrelo Bune se nalazi 12 kilometara jugoistočno od Mostara u mjestu Blagaj. Ovo je zaštićeni rezervat prirodnih predjela.

Još mnogo zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Podijeli na:
Oznake:

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar