UČITAVANJE

Unesite za pretragu

* Za napredniju pretragu možete odabrati nekoliko kategorija

Vrh grada Jajca – Tvrđava

Stari grad u Jajcu Tvrđava na vrhu grada, najuočljivija je i najimpozantnija  građevina u Jajcu. Njena izgradnja je označila nastanak grada Jajca, a pretpostavlja se da je sagrađena u 13. stoljeću. Građena je i pregrađivana tokom nekoliko stoljeća. Jajce sa značajnim razlogom nosi epitet kraljevskog grada. Bio je prijestolnica bosanskih kraljeva. U njemu je stolovao i okončao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Sa tvrđave se pruža pogled na Jajce i stari grad koji odiše ambijentom starih bosanskih kuća i ulica. A priroda koja je okružuje i veličanstveni Plivski vodopad podno nje je već posebna priča. Tvrđava grada Jajca brižno čuva i priča dio historije Bosne i Hercegovine.

Zbog svoje masivnost, bedema, pitke vode na samom vrhu, čak i običnom posjetiocu može se činiti neosvojiva.

To je bilo sjedište kraljeva čiji su grbovi urezani na dvorcu. Zidovi su visoki i dvorac je sagrađen na brežuljku koji je u obliku jajeta. Na jugozapadu je ulaz s kraljevskim grbom. Zapadni bedem seže do Plive, a sjeverni do Vrbasa, a te rijeke su bile i prirodne neprohodne granice, zbog toga je u prošlosti morala biti osvojena na prevare.

Mnoge su legende vezane za osvajanje ove tvrđave. Kazivanje o zauzimanju Jajca, na prevaru, bilježi putopisac Athanasio Goorgiceo iz 17. stoljeća, a legendi se vjeruje budući da se iz njegovog opisa vidi koliko je zadivljen strateškim položajem i snagom, bedem, kula i bastiona.

Cijelo područje je zemljopisno i povijesno zanimljivo.

Toplo preporučujemo da pogledate i ovaj zanimljiv članak https://razglednica.ba/plivska-jezera-jajce/

Još mnogo lijepih i zanimljivih fotografija i razglednica iz Bosne i Hercegovine pogledajte na našoj facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/742955892580054/

Galerija fotografija tvrđave u Jajcu

Podijeli na:
Oznake:
Prethodna objava
Naredna objava

Možda Vam se svidi...

Ostavite komentar

Sljedeći članak